Κροκέτες από ψάρι (Γιάννης)
Υλικά
2 φλιτζάνες ψαχνό από βραστό ψάρι
1 φλιτζάνα σφιχτή μπεσαμέλ
1 φλιτζάνα τριμμένο κεφαλοτύρι
2 αυγά (κρόκοι και ασπράδια)
2 βρασμένα αυγά (ψιλοκομμένα)
φρυγανιά κοπανισμένη
1 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα ψαχνά του ψαριού και τα βάζουμε σε λεκανίτσα.
Προσθέτουμε τους 2 κρόκους καλά χτυπημένους, το τυρί, τη μπεσαμέλ, τον μαϊντανό, τα βρασμένα αυγά, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε 15 λεπτά και έπειτα τα πλάθουμε σε κροκέτες. Βουτάμε τις κροκέτες στη φρυγανιά κατόπιν στο ασπράδι και ξανά στη φρυγανιά. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι αλλά σε σιγανή φωτιά ώσπου να ροδίσουν και να ψηθούν καλά. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε ζεστές.
(Γιάννης: Η συνταγή είναι από βιβλίο μαγειρικής.)
Κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο (Θεοδώρα)
Υλικά
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 της κούπας κακάο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κ. αλάτι
2 βανίλιες
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
2 κ.σ. ξίδι από κρασί
Για την επικάλυψη: ζάχαρη άχνη ή γλάσο σοκολάτας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο αλεύρια, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το κακάο και τα ανακατεύουμε. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το νερό και το ξίδι. Τα ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε το μείγμα με τα αλεύρια. Στο τέλος προσθέτουμε το κακάο. Αδειάζουμε σε ταψάκι Νο 26 και ψήνουμε στους 180ο C για 50 - 60 λεπτά.
Όταν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με καρύδια ή τρούφα σοκολάτας.
(Θεοδώρα: Τη συνταγή μου την είπε η μαμά.)
Υλικά
2 φλιτζάνες ψαχνό από βραστό ψάρι
1 φλιτζάνα σφιχτή μπεσαμέλ
1 φλιτζάνα τριμμένο κεφαλοτύρι
2 αυγά (κρόκοι και ασπράδια)
2 βρασμένα αυγά (ψιλοκομμένα)
φρυγανιά κοπανισμένη
1 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα ψαχνά του ψαριού και τα βάζουμε σε λεκανίτσα.
Προσθέτουμε τους 2 κρόκους καλά χτυπημένους, το τυρί, τη μπεσαμέλ, τον μαϊντανό, τα βρασμένα αυγά, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε 15 λεπτά και έπειτα τα πλάθουμε σε κροκέτες. Βουτάμε τις κροκέτες στη φρυγανιά κατόπιν στο ασπράδι και ξανά στη φρυγανιά. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι αλλά σε σιγανή φωτιά ώσπου να ροδίσουν και να ψηθούν καλά. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε ζεστές.
(Γιάννης: Η συνταγή είναι από βιβλίο μαγειρικής.)
Κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο (Θεοδώρα)
Υλικά
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 της κούπας κακάο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κ. αλάτι
2 βανίλιες
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
2 κ.σ. ξίδι από κρασί
Για την επικάλυψη: ζάχαρη άχνη ή γλάσο σοκολάτας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο αλεύρια, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το κακάο και τα ανακατεύουμε. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το νερό και το ξίδι. Τα ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε το μείγμα με τα αλεύρια. Στο τέλος προσθέτουμε το κακάο. Αδειάζουμε σε ταψάκι Νο 26 και ψήνουμε στους 180ο C για 50 - 60 λεπτά.
Όταν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με καρύδια ή τρούφα σοκολάτας.
(Θεοδώρα: Τη συνταγή μου την είπε η μαμά.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας.