Παστίτσιο (Έφη)
Υλικά
500 γραμμ. μακαρόνια χοντρά (Νο 2)
1 κ. κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
4-5 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό (προαιρετικά)
1 δόση σάλτσα μπεσαμέλ
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
τριμμένο τυρί ή φρυγανιά
τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Τσιγαρίζετε τον κιμά ανακατεύοντας διαρκώς με τη σπάτουλα μέχρι να καβουρντιστεί. Προσθέτετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά του. Τον αφήνετε να κρυώσει και αν θέλετε χτυπάτε το αυγό ελαφρά και το ανακατεύετε με τον κιμά. Βράζετε τα μακαρόνια, φροντίζοντας να μην παραβράσουν. Τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο. Ετοιμάζετε και την μπεσαμέλ. Αλείφετε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ με λίγο βούτυρο ή λάδι και στρώνετε μέσα τα μακαρόνια. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά. Σκεπάζετε με την μπεσαμέλ, την ισιώνετε με την ανάποδη του κουταλιού και πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί ή φρυγανιά. Ψήνετε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Αφήστε να κρυώσει πριν το κόψετε σε κομμάτια.
(Έφη: Πήρα την συνταγή από ένα βιβλίο μαγειρικής.)
Μελαχρινή (Βάια)
Υλικά
600 γραμμ. αλεύρι φαρίνα
200 γραμμ. καρυδόψιχα
100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. σόδα
δύο σφηνάκια κονιάκ
600 γραμμ. χυμό πορτοκάλι
200 γραμμ. λάδι
ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
1/2 λίτρο νερό
300 γραμμ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 κ.σ. χυμός λεμόνι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά και τα υγρά σε ένα μεγαλύτερο. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας για να ενωθούν όλα τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά. Όταν κρυώσει το γλυκό, ρίχνουμε χλιαρό το σιρόπι.
(Βάια Βρήκα τη συνταγή από ένα χαρτί με συνταγές που μου έδωσε η μαμά μου. )
Υλικά
500 γραμμ. μακαρόνια χοντρά (Νο 2)
1 κ. κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
4-5 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό (προαιρετικά)
1 δόση σάλτσα μπεσαμέλ
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
τριμμένο τυρί ή φρυγανιά
τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Τσιγαρίζετε τον κιμά ανακατεύοντας διαρκώς με τη σπάτουλα μέχρι να καβουρντιστεί. Προσθέτετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά του. Τον αφήνετε να κρυώσει και αν θέλετε χτυπάτε το αυγό ελαφρά και το ανακατεύετε με τον κιμά. Βράζετε τα μακαρόνια, φροντίζοντας να μην παραβράσουν. Τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο. Ετοιμάζετε και την μπεσαμέλ. Αλείφετε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ με λίγο βούτυρο ή λάδι και στρώνετε μέσα τα μακαρόνια. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά. Σκεπάζετε με την μπεσαμέλ, την ισιώνετε με την ανάποδη του κουταλιού και πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί ή φρυγανιά. Ψήνετε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Αφήστε να κρυώσει πριν το κόψετε σε κομμάτια.
(Έφη: Πήρα την συνταγή από ένα βιβλίο μαγειρικής.)
Μελαχρινή (Βάια)
Υλικά
600 γραμμ. αλεύρι φαρίνα
200 γραμμ. καρυδόψιχα

1 κ.γ. σόδα
δύο σφηνάκια κονιάκ
600 γραμμ. χυμό πορτοκάλι
200 γραμμ. λάδι
ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
1/2 λίτρο νερό
300 γραμμ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 κ.σ. χυμός λεμόνι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά και τα υγρά σε ένα μεγαλύτερο. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας για να ενωθούν όλα τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά. Όταν κρυώσει το γλυκό, ρίχνουμε χλιαρό το σιρόπι.
(Βάια Βρήκα τη συνταγή από ένα χαρτί με συνταγές που μου έδωσε η μαμά μου. )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας.