Το μεγαλύτερο καθημερινό πρόβλημα μιας νοικοκυράς είναι το τι θα μαγειρέψει. Με αφορμή τα μαθήματα της Γλώσσας για το λάδι και την ελιά μαζέψαμε αρκετές συνταγές για φαγητά και γλυκά. Θα σας γράφουμε δύο από αυτές κάθε μέρα για να σας δίνουμε ιδέες για μαγείρεμα. Αν δοκιμάσετε κάποιες, θα θέλαμε και τη γνώμη σας.
Καλή επιτυχία
Μοσχαράκι Σοφρίτο (Κατερίνα)
Υλικά
1,5 κ. μοσχαρίσιο κιλότο σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο
μισό φλιτζάνι λευκό κρασί
μισό φλιτζάνι ξίδι
2 φύλλα δάφνης
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κ.σ. μαϊντανό
αλάτι - πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Τηγανίζουμε σε μισό φλιτζάνι λάδι τις φέτες από το κρέας πασπαλισμένες με αλεύρι μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σε μια ρηχή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει και βάζουμε τον μαϊντανό και τη δάφνη.
Βάζουμε το κρέας πάνω από τον μαϊντανό και όταν αρχίσει να ψήνεται, το σβήνουμε με κρασί και ξίδι.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή πουρέ πατάτας.
(Κατερίνα: Τη συνταγή μου την έδωσε η μαμά μου.)
Πετιμεζόπιτα από τα Βίλια (Αμαλία)
Υλικά
250 ml ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού πετιμέζι
6 κ.σ. ζάχαρη
50 ml βρασμένη κανέλα
1 κοφτή κ.σ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ.σ. σόδα
6 κ.σ. ρακή
χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι σουσάμι
Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το πετιμέζι.
2. Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, προσθέτουμε τον χυμό, τη βρασμένη κανέλα, τη σόδα, το ξύσμα, τη σκόνη από γαρίφαλο και σιγά σιγά το αλεύρι.
3. Λαδώνουμε ένα ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 170ο C .
5. Μπορούμε να σερβίρουμε την πίτα με τριμμένη καρύδα από επάνω.
(Αμαλία: Βρήκα στη συνταγή στο internet.)
Καλή επιτυχία
Μοσχαράκι Σοφρίτο (Κατερίνα)
Υλικά
1,5 κ. μοσχαρίσιο κιλότο σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο
μισό φλιτζάνι λευκό κρασί
μισό φλιτζάνι ξίδι
2 φύλλα δάφνης
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κ.σ. μαϊντανό
αλάτι - πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Τηγανίζουμε σε μισό φλιτζάνι λάδι τις φέτες από το κρέας πασπαλισμένες με αλεύρι μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σε μια ρηχή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει και βάζουμε τον μαϊντανό και τη δάφνη.
Βάζουμε το κρέας πάνω από τον μαϊντανό και όταν αρχίσει να ψήνεται, το σβήνουμε με κρασί και ξίδι.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή πουρέ πατάτας.
(Κατερίνα: Τη συνταγή μου την έδωσε η μαμά μου.)
Πετιμεζόπιτα από τα Βίλια (Αμαλία)
Υλικά
250 ml ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού πετιμέζι
6 κ.σ. ζάχαρη
50 ml βρασμένη κανέλα
1 κοφτή κ.σ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ.σ. σόδα
6 κ.σ. ρακή
χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι σουσάμι
Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το πετιμέζι.
2. Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, προσθέτουμε τον χυμό, τη βρασμένη κανέλα, τη σόδα, το ξύσμα, τη σκόνη από γαρίφαλο και σιγά σιγά το αλεύρι.
3. Λαδώνουμε ένα ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 170ο C .
5. Μπορούμε να σερβίρουμε την πίτα με τριμμένη καρύδα από επάνω.
(Αμαλία: Βρήκα στη συνταγή στο internet.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας.