εξερευνητές

εξερευνητές

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

"Ελαιομαγειρέματα" (9)

                              
                       Μπάμιες σε πήλινη γάστρα  (Αλέξανδρος)
                                              Υλικά
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι

1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κ.σ. ζάχαρη
3 μέτριες πατάτες
700 γραμμ. μπάμιες
3 κ.σ. πολτός ντομάτας
φρέσκο άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο
αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα
 Εκτέλεση
1. Τοποθετούμε την πήλινη γάστρα στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνουμε 4 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε με το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Βάζουμε και τη ζάχαρη μέσα στο κρεμμύδι, ώστε να καραμελώσει.
2. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και τις ρίχνουμε και αυτές για να σοταριστούν λιγάκι.
3. Έπειτα σοτάρουμε και τις πιπεριές που έχουμε ψιλοκόψει.
4. Βάζουμε τα μπαχαρικά μας, το υπόλοιπο λάδι και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
5. Ρίχνουμε στο μείγμα και τις μπάμιες.
6. Σε 1 1/2 ποτήρι νερό διαλύουμε τον πολτό ντομάτας και το προσθέτουμε στο μείγμα.
7. Σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 βαθμούς πάνω-κάτω και ψήνουμε για 40 λεπτά. 8. Σερβίρουμε αφού κρυώσει.
9. Αν θέλουμε ρίχνουμε  λίγη χοντροκομμένη φέτα και ξαναβάζουμε το πήλινο με το καπάκι στον ήδη ζεστό φούρνο.

(Αλέξανδρος: Αυτήν τη συνταγή την βρήκα στο ίντερνετ.)

                        Κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο (Ζέτα)
                                                 Υλικά
300 γραμμ. κουβερτούρα
με 50%-55% κακάο τεμαχισμένη
160 γραμμ. ελαιόλαδο εξαιρετικά

παρθένο
200 γραμμ. ζάχαρη
4 αυγά
120 γραμμ. καρύδια τριμμένα
σαντιγί άγλυκη ή γιαούρτι ή παγωτό
για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Αποσύρουμε και την ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν και τα ανακατεύουμε και αυτά με τη σοκολάτα.  Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το τριμμένο καρύδι και ανακατεύουμε απλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 18 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 25 - 30 λεπτά. 
      Αυτό το κέικ είναι πιο νόστιμο ζεστό, επομένως κάθε φορά που θέλουμε να σερβίρουμε, μπορούμε να ζεσταίνουμε το κομμάτι. Αν επιθυμούμε, συνοδεύουμε με σαντιγί, γιαούρτι ή παγωτό.

(Ζέτα: Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας.