Παστίτσιο (Άννα-Μαρία)
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
3/4 κ. κιμά μοσχορίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι,
κανέλα, μοσχοπίπερο
τυρί τριμμένο
1 κουτί μπεσαμέλ
γάλα
Εκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και τον κιμά σε μια κατσαρόλα. Μόλις τσιγαριστεί, ρίχνουμε τις ντομάτες και λίγο νερό. Το αφήνουμε να ψηθεί σε σιγανή φωτιά για 20΄ και μετά ρίχνουμε τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να πιει το ζουμάκι του. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και τους ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο και το τριμμένο τυρί. Παίρνουμε ένα πυρέξ και το λαδώνουμε. Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια και από πάνω κάνουμε μια στρώση με τον κιμά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Ρίχνουμε και την μπεσαμέλ και βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο στον αέρα για 15΄ στους 180o C . Μετά το βγάζουμε , το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Το βάζουμε πάλι στον φούρνο και σε 40΄- 45΄ είναι έτοιμο. Μόλις κρυώσει, κόβουμε το παστίτσιο σε κομμάτια και το σερβίρουμε με ένα μυρωδικό δίπλα.
(Άννα-Μαρία: Η συνταγή είναι της μαμάς.)
Σοκολατόπιτα με σιρόπι (Βασιλική)
Υλικά
250 γραμμ. βούτυρο
2 φλιτζάνες ζάχαρη
1/3 της φλιτζάνας βραστό νερό
3/4 της φλιτζάνας κονιάκ
1 1/2 φλιτζάνα φαρίνα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ μέσα
στη φαρίνα
1 βανίλια
5 αυγά
3/4 φλιτζάνα κακάο πικρό άγλυκο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Έπειτα προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε γρήγορα. Ρίχνουμε το βραστό νερό και το κονιάκ. Αφαιρούμε μια φλιτζάνα γεμάτη από το σοκολατένιο υγρό και το κρατάμε για το τέλος. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και προσθέτουμε τη βανίλια. Προσθέτουμε τα αυγά στο υγρό της κατσαρόλας και ρίχνουμε σιγά σιγά όλη τη φαρίνα ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί και αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C κάτω και αέρα για 20 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το χωρίζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε κρατήσει.
(Βασιλική: Η σοκολατόπιτα είναι συνταγή της γιαγιάς.)
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
3/4 κ. κιμά μοσχορίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι,
κανέλα, μοσχοπίπερο
τυρί τριμμένο
1 κουτί μπεσαμέλ
γάλα
Εκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και τον κιμά σε μια κατσαρόλα. Μόλις τσιγαριστεί, ρίχνουμε τις ντομάτες και λίγο νερό. Το αφήνουμε να ψηθεί σε σιγανή φωτιά για 20΄ και μετά ρίχνουμε τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να πιει το ζουμάκι του. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και τους ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο και το τριμμένο τυρί. Παίρνουμε ένα πυρέξ και το λαδώνουμε. Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια και από πάνω κάνουμε μια στρώση με τον κιμά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Ρίχνουμε και την μπεσαμέλ και βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο στον αέρα για 15΄ στους 180o C . Μετά το βγάζουμε , το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Το βάζουμε πάλι στον φούρνο και σε 40΄- 45΄ είναι έτοιμο. Μόλις κρυώσει, κόβουμε το παστίτσιο σε κομμάτια και το σερβίρουμε με ένα μυρωδικό δίπλα.
(Άννα-Μαρία: Η συνταγή είναι της μαμάς.)
Σοκολατόπιτα με σιρόπι (Βασιλική)
Υλικά
250 γραμμ. βούτυρο
2 φλιτζάνες ζάχαρη
1/3 της φλιτζάνας βραστό νερό
3/4 της φλιτζάνας κονιάκ
1 1/2 φλιτζάνα φαρίνα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ μέσα
Η Βασιλική και η σοκολατόπιτα της γιαγιάς |
στη φαρίνα
1 βανίλια
5 αυγά
3/4 φλιτζάνα κακάο πικρό άγλυκο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Έπειτα προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε γρήγορα. Ρίχνουμε το βραστό νερό και το κονιάκ. Αφαιρούμε μια φλιτζάνα γεμάτη από το σοκολατένιο υγρό και το κρατάμε για το τέλος. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και προσθέτουμε τη βανίλια. Προσθέτουμε τα αυγά στο υγρό της κατσαρόλας και ρίχνουμε σιγά σιγά όλη τη φαρίνα ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί και αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C κάτω και αέρα για 20 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το χωρίζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε κρατήσει.
(Βασιλική: Η σοκολατόπιτα είναι συνταγή της γιαγιάς.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας.